Geld besparen als ondernemer; hoe doe je dit?

Elly Visser


04 Mar 2024

Geld besparen als ondernemer; hoe doe je dit?

Is het afgelopen boekjaar een beetje tegenvallen? Is het daarom zaak om de teugels stevig aan te trekken in je onderneming? Maak de juiste afweging. Mogelijk is het juist verstandiger om op dit moment extra te investeren. Daar kun je wellicht een voorsprong mee innemen op je concurrentie.

Ben je er echter van overtuigd dat je moet besparen? Dan heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Sommige van deze mogelijkheden hebben niet zozeer op besparen zelf, maar wel op het orde krijgen van je financiën.

Overweeg factoring

Als het allemaal even niet meezit, is het wellicht lastig om het hoofd boven het water te houden. Verstuur je gelukkig alsnog facturen naar je klanten? Overweeg dan bijvoorbeeld American factoring. Bij deze vorm van factoring geniet je van veel flexibiliteit; je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt en welke facturen je niet verkoopt.

Dit zit als volgt: factoring is een financieringsvorm waarbij je je factuur aan een factoring bedrijf verkoopt. Dit bedrijf maakt de factuur direct naar jou over, waarna het bedrijf zelf het bedrag int bij je opdrachtgever. Daar heb je dus zelf geen omkijken naar.

Het voordeel van een factuur verkopen is dat je direct de beschikking over het geld hebt. Is het daardoor wel nodig om geld te besparen? Dat is inderdaad de afweging die je moet maken. Dankzij factoring kun je in ieder geval prima aan je betalingsverplichtingen voldoen.

Zet technologieën in

Om geld te besparen, kun je ook technologieën inzetten. Werk dat nu nog door mensen uitgevoerd wordt, kan mogelijk beter, sneller en goedkoper door technologieën gedaan worden

Hiermee wordt onder meer op AI gedoeld. Deze vorm van technologie, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, is veelzijdig inzetbaar. Je kunt hier echt alle kanten mee op en oprecht veel geld besparen. Dit geld bespaar je onder meer doordat je je personeelskosten omlaag kunt brengen.

Ben je zelfstandig ondernemer zonder personeel? Ook dan is het verstandig om technologieën in te zetten. Door de technologieën hou je meer tijd over voor de werkzaamheden waar je geld mee verdiend. Een win-win situatie dus.

Snijden in onnodige kosten

Als ondernemer moet je één keer per kwartaal kritisch naar je kosten kijken. Welke kosten zijn nuttig? Welke kosten zijn eigenlijk onnodig? In laatstgenoemde groep is het vervolgens zaak om te snijden. Om even flink te snijden, aangezien je hier veel geld mee kunt besparen.

Wellicht heb je meerdere abonnementen lopen. Of wellicht ben je meerdere evenementen in de buurt gaan sponsoren. Op zich allemaal prima, maar het kost je wel een hoop geld. Mocht het water je aan de lippen staan, zijn dit prima kostenposten om in te snijden.

Maak altijd de juiste afweging tussen investeren en besparen. Een bedrijf kan namelijk groeien door te investeren en door risico’s te nemen. Ben je bereid om risico’s te nemen? Dan hoef je mogelijk op termijn niet meer te besparen als ondernemer. Zorg voor een positieve mindset, kijk kritisch naar je uitgaven en zet de technologieën op een slimme manier in! 
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment