Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering precies?

Don Vermeer


13 May 2024

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering precies?

Wil je de stap zetten om als ondernemer aan de slag te gaan? Dan zijn er veel dingen die je zult moeten regelen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een ondernemingsplan, het oprichten van een entiteit, het starten van een administratie, maar ook het regelen van de nodige verzekeringen. Natuurlijk draait ondernemen om het nemen van bepaalde risico’s, maar het is net zo belangrijk om risico’s af te dekken. Een van de verzekeringen waar je dat mee kunt doen, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel vertellen we je wat deze verzekering precies inhoudt!

Wat houdt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in?

Hoewel de naam van deze verzekering misschien wat ingewikkeld klinkt, valt het best mee hoe ingewikkeld hij in elkaar zit. Stel je voor dat je een financieel adviseur bent. Het is dan aan jou om je klanten van advies te voorzien als het gaat om financiën. Dat is een taak waarbij het belangrijk is om geen fouten te maken, want een kleine fout kan grote financiële gevolgen hebben voor de klant. Maak je wel een fout, dan kan het gebeuren dat je klant je hiervoor aansprakelijk stelt. Gelukkig kun je jezelf hiertegen beschermen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Word je aansprakelijk gesteld door schade die is ontstaan doordat je een fout hebt gemaakt in het uitoefenen van je beroep? Dan ben je beschermd met deze verzekering. Maar ook als je bijvoorbeeld belangrijke documenten van klanten bent verloren terwijl ze in jouw beheer waren, kun je je beroepen op deze verzekering. Voer je dus als ondernemer een beroep uit waarbij je een belangrijke rol speelt in projecten of waarbij je belangrijke adviezen uitbrengt, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering het overwegen waard.

Niet te verwarren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Veel mensen halen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering door elkaar. Dat is niet zo gek, want de namen van deze twee verzekeringen lijken behoorlijk op elkaar. Toch verschillen de verzekeringen wel degelijk van elkaar. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is namelijk bedoeld om je bedrijf te beschermen tegen de mogelijke kosten van aansprakelijkheid bij opgelopen fysieke- en letselschade door jouw bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker schade aanricht aan (de spullen van) een klant.

Hoeveel kost het?

Na het lezen van dit artikel ben je vast benieuwd hoeveel een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid kost. Helaas is dat moeilijk op voorhand te zeggen. De hoogte van de premie hangt bijvoorbeeld af van het beroep dat je beoefent. 

Om zeker te weten dat je de juiste verzekering afsluit en dat je niet te veel betaalt, kun je de hulp van een expert in schakelen. Denk bijvoorbeeld aan ABN AMRO Verzekeringen. Zij kunnen je helpen met het vinden van de polis die het beste bij je past. Bovendien kunnen ze verschillende polissen voor je vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste premie krijgt. 
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment