Wat is naaldprikken, wat reizigers moeten weten: ‘Je denkt altijd dat het jou niet zal overkomen’

Elly Visser


08 Dec 2022

Wat is naaldprikken, wat reizigers moeten weten: 'Je denkt altijd dat het jou niet zal overkomen'

“Au!”

Micaela keek gealarmeerd toen ze zich aan de bar tot me wendde en me vertelde dat ze dacht dat ze misschien met naalden was gespoten of met drugs was geïnjecteerd.

Voorafgaand aan haar verhuizing naar Londen in september voor graduate school, ontving mijn vriendin Micaela, 27, een waarschuwing van een vriend in Duitsland over de prevalentie van spike in heel Europa – hetzij door een drug in een drankje te laten glijden of drugs in iemands lichaam te injecteren lichaam met een injectienaald.

Het fenomeen naaldprikken kreeg aandacht in het hele Verenigd Koninkrijk tijdens een “plotselinge toename in het hele land in oktober 2021”, volgens een recent rapport van de House of Commons Home Affairs Committee.

Micaela, wiens achternaam er vanwege haar ervaring niet bij staat, had nog geen slok van haar drankje genomen toen ze de prik in haar heup voelde. Maar binnen vijf minuten wist ze dat er iets mis was. Ze werd duizelig, duizelig en kon niet meer helder zien. Ze vertelde me meteen dat ze zich niet lekker voelde.

Micaela weet niet meer wat er daarna gebeurde, maar ze zakte plotseling op de grond tussen een groep feestgangers die in een halve cirkel rond haar slappe lichaam stond. Ze werd snel wakker, maar uit angst dat een vreemde haar zou oppakken, legde ik mijn armen onder haar schouders en droeg haar naar de uitgang.

Reisveiligheid: 17 CIA-tips om te denken als een spion en veilig te blijven terwijl u op vakantie bent

Reizen heroverwegen?: veiligheidsexperts praten over geweld op toeristische plekken in Mexico

Wie is het doelwit van naaldprikken?

Er zijn twee soorten spiking: drankspiking, waarbij iemand zonder toestemming drugs of alcohol in iemands drankje doet, en naaldspiking, waarbij iemand het slachtoffer heimelijk injecteert.

Bij dranktoename kan het gaan om het toevoegen van alcohol aan een niet-alcoholische drank of het toevoegen van drugs, zoals kalmerende middelen, amfetaminen of andere middelen.

“Dit is een explosieve cocktail”, zegt Marco Antonio Jiménez, een criminoloog en politieagent bij de Mossos d’Esquadra in Spanje, waar dit jaar tot nu toe tientallen gevallen van naaldprikken zijn gemeld.

Verhaal gaat verder

Het motief achter naaldprikken lijkt niet altijd aanranding te zijn, zei Jiménez. Mensen lijken het doelwit te zijn van een overval, of om intimidatie en angst aan te wakkeren, zei hij.

Cruisemaatschappijen lieten COVID-protocollen vallen: welke invloed had dat op zaken op schepen? We hebben de cijfers.

Alcohol’s drukste seizoen hier: hoe je drankmisbruik kunt voorkomen en nuchtere dierbaren kunt ondersteunen

VK politiegegevens tonen aan dat incidenten met naalden meestal vrouwelijke studenten van in de twintig betreffen en plaatsvonden in pubs, clubs en festivals, hoewel huisfeesten ook een risico vormen omdat daders zich gesterkt kunnen voelen door een gebrek aan toezicht. Dit is echter niet alleen een ‘meisjesprobleem’, zegt Colin Mackie, mede-oprichter van Spike Aware UK, een organisatie die sinds 2017 het probleem onder de aandacht brengt. Mackie’s zoon Greg stierf in 2017 bij een incident met spikes.

>

In een YouGov-enquête uit 2021 zei 11% van de vrouwen en 6% van de mannen in het VK dat ze spiked waren.

“Ik schaamde me”, zei de 18-jarige Oscar Buss, die zegt dat hij in augustus in Watford, Engeland, met naalden werd geprikt. “Mensen geloofden me niet.” Toen de dokter er niet van overtuigd was dat Buss, een man, een spiked had kunnen krijgen, stond een verpleger die zei dat hij ooit spiked was, ervoor in dat Buss een noodzakelijke bloedtest zou ondergaan.

Interessant is dat veel van de injecties helemaal geen medicijn bevatten. De National Police Chiefs’ Council van het VK begon in december 2021 met toxicologische tests en in augustus 2022 bevatte 57% van de meer dan 624 monsters een geneesmiddel dat niet tot bezorgdheid leidde of helemaal geen geneesmiddel. Slechts 2% bevatte een drug die een injectie met naalden ondersteunt

Vindt naaldprikken nog steeds plaats?

De dreiging van naaldprikken inspireerde campagnes op sociale media en jonge mensen in het hele VK hebben in oktober 2021 nachtelijke locaties geboycot.

“Het leek zich als een lopend vuurtje te verspreiden”, zei Mackie. Meer dan 175.000 mensen tekenden een petitie aan de Britse regering waarin ze eisten dat nachtclubs gasten legaal moeten fouilleren bij binnenkomst. (Het parlement debatteerde in november 2021 over de petitie en vond dat beslissingen over huiszoekingen aan de lokale autoriteiten moeten worden overgelaten.)

Bijna een jaar later hebben aanhoudende meldingen van naaldprikken in heel Europa geleid tot de noodzaak van bewustzijn en actie tegen de gewelddadige aanvallen in een post-pandemische tijd waarin mensen hunkeren naar plezier en nieuwe ervaringen.

“Er is een domino-effect opgetreden”, zei Mackie over de verspreiding van de dreiging buiten het VK in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

“Er is niet genoeg moeite gedaan om te begrijpen hoe vaak spike-incidenten voorkomen, wat het motief van de daders is of wat de impact is op de slachtoffers”, zei Dame Diana Johnson, voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken, via e-mail aan USA TODAY.

p>

Lopen toeristen een hoger risico op naaldprikken?

Voor iedereen die in het buitenland reist of studeert en mogelijk nog niet eerder met de dreiging is geconfronteerd, is het volgens Mackie het belangrijkste om zich ervan bewust te zijn dat naaldprikken een zeer reële mogelijkheid is.

Hij voegde eraan toe dat toeristen het doelwit zijn van spiking omdat ze vaak paspoorten, contant geld of andere waardevolle spullen bij zich hebben. En het vakantieseizoen vormt een groot risico, zei hij, omdat mensen vaak naar feesten gaan en er meer gereisd wordt.

Maar het gaat niet om leven in angst, voegde Mackie eraan toe. Ken de symptomen van spike: duizeligheid, verwardheid of bewustzijnsverlies en ongewoon gedrag zoals gebrek aan zelfbeheersing.

Veiligheidstips op reis

► Maak een plan: het is belangrijk om voor een avondje uit een actieplan te maken voor het geval er een aanval plaatsvindt, inclusief nooit je drankje neerleggen (zorg ervoor dat je kunt zien hoe je drankjes worden ingeschonken en naar je toe worden vervoerd), met behulp van de buddy-systeem (vooral op onbekende locaties), het opslaan van internationale alarmnummers (999 in het VK) en het opzoeken van lokale ziekenhuizen voor het geval dat.

“Het is gemakkelijk om na te denken over wat er zou zijn gebeurd … in de 20 minuten dat ik op zoek was naar mijn vrienden (toen ik aankwam bij de bar),” vertelde Micaela in een interview voor USA TODAY. “Als ik niet had geweten van naaldprikken, had ik geen twee keer over die prik nagedacht.”

► Rapporteer het incident: als je in een pub of club bent, vertel het dan meteen aan een medewerker van de locatie als jij of een vriend mogelijk een spike heeft gekregen, zei Mackie, en blijf met ze praten tijdens de situatie. En, belangrijker nog, ga onmiddellijk naar het ziekenhuis en meld de aanval aan de lokale autoriteiten.

Het Korps Landelijke Korpsen heeft tussen begin september 2021 en eind december 2021 1.032 gevallen van naaldinjectie gemeld, waarvan de meeste in oktober 2021. Sinds oktober 2022 zijn er geen veroordelingen voor naaldenprikken en er zijn geen aangeklaagde zaken in afwachting van een proces, bevestigde raadswoordvoerder Sarah Wolf VANDAAG aan de VS.

► Meld u aan bij uw ambassade: voor algemene reisveiligheid stelt dit ambassadepersoneel in staat om contact op te nemen met reizigers als er een noodsituatie is of zich een crisis voordoet. Amerikaanse burgers kunnen zich ook aanmelden bij het Smart Traveller Enrollment Program van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

► Overweeg een reisverzekering: een reisverzekering is cruciaal voor reizigers die in het buitenland ziek worden of gewond raken. Experts zeggen dat ziekenhuizen in het buitenland mogelijk ook persoonlijke creditcards in hun bestand willen hebben of betalingsgaranties willen eisen voordat diensten worden verleend.

Deel uw ervaring

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op USA TODAY: Needle spikes krijgen grip in Europa: wat reizigers moeten weten
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment